Правилната диагностика е най-важното нещо при повреден или въобще неработещ лаптоп. За да няма измами е най-добре тя да се извърши пред Вас, за да можете реално да се убедите дали лаптопа наистина е толкова повреден, колкото Ви го описват сервизните специалисти. Ето защо ще Ви дам един пример:

Редовен проблем при съвременните лаптопи е повреда на някой от BGA чиповете. Симптомите са следните: Включвате лаптопа, той заработва, завърта вентилатора, светват индикаторите за заряд на батерия, хард диск, включване, но на дисплея не виждате нищо. Намирате сервиз и оставяте лаптопа за ремонт, където обикновено Ви казват „оставете лаптопа, като Ви дойде реда ще го погледнем и ще Ви се обадим за да ви кажем цена за ремонт“.

Ако сервиза е коректен това е прекрасно, но аз ще споделя с Вас един редовен номер на некоректни и за съжаление ставащи все повече заради кризата „колеги“. Може лаптопа да не дава образ, но проблема да е прост и да се корени в повреден чип рам памет. Вие може би си мислите, че лаптопа е сериозно повреден  и да очаквате висока цена за ремонт, а проблема да е в един чип памет, който струва 10 лв. за чипа и 10 лв за труда по ремонта. Недобросъвестни „колеги“ се възползват от това и ви обявяват, че някой от BGA чиповете – видео карта или чипсет са отлепени и следва да се направи реболинг, който  в различните сервизи струва между 90 лв. и 150 лв. Вие се съгласявате, те сменят повредения чип рам памет, лаптопа тръгва и вие сте доволни, че имате работещ лаптоп, без да знаете, че сте били ловко измамени. Затова не само Ви съветвам, но е задължително да присъствате при първоначалната диагностика на лаптопа. Трябва да поверите лаптопа на сервизен специалист, който знае какво прави и има достатъчно опит за да не се притеснява да работи пред Вашите очи и Вие реално да виждате какво се сменя  и дали след смяната лаптопа заработва. Не на последно място трябва да изберете сервиз, който разполага в наличност с резервни части за подмяна и тест на лаптопите. Много малко сервизи в София разполагат с достатъчно разнообразие от резервни части втора употреба, за да могат да правят диагностика пред вас, докато Вие гледате какво се случва.

Предполагам горната информация е достатъчна за да оцените това, което ние предлагаме и защо трябва да се спрете на нас:

* Ние разполагаме с резервни части за над 1000 модела лаптопи, предлагани на нашия пазар в последните 15 години. Шанса да имаме части за Вашия лаптоп е 90%. Това означава, че в процеса на диагностика ремонтираме лаптопа и Вие си тръгвате с работещ лаптоп след около 30-40 минути, ако проблема е различен от повредено дъно.

*Ние сме основен вносител на матрици /дисплей в България. Държим в наличност матрици за най-разпространените модели лаптопи.

* След като имаме частите в наличност не ни е никакъв проблем да отворим лаптопа пред Вас. Вие със собствените си очи ще видите проблема и ще се убедите, че точно тази част следва да бъде сменена.

Процеса на диагностика е сложен и отнема около 30 минути, затова за да не се губи време е  добре да се обадите предварително за да подготвим частите, които ще са ни необходими  за да диагностицираме точно Вашия модел лаптоп.

Диагностиката се дели горе долу на два етапа:

Първичен преглед – Представлява проба с друго зарядно или замерване стойностите на Вашето,  тест на рам памет, тест на хард диск. Ако проблема не е в горните компоненти или в батерията следва втори етап на диагностиката. Цената на първичната диагностика е 30 лв. и се заплаща при всички положения, като се добавя към цената на извършените сервизни услуги. 

Пълна диагностика –  След като с неуспех е приключил първия етап, проблема вече е по-сериозен е се изисква разглобяване на лаптопа. Тества се процесор чрез подмяна с друг и дисплей ако се налага. Ако се окаже че проблема не е в процесора или дисплея вече достигаме до проблем в дънната платка.От тук нататък ремонта е сложен, но Вие вече сте 100% убедени, че проблема реално е в дънната платка.Цената на пълната диагностика е 80 лв. Тази цена се заплаща, ако се откажете от ремонт на дънната платка или ако ремонта е невъзможен. Тоест ако дъното тотално е изгоряло от късо или защото е залято с течност или някакъв друг сериозен проблем.

Принципно голяма част от лаптопите имат проблеми с BGA чиповете – видео карта или чипсет. Сервизната услуга се нарича реболинг и шанса след него лаптопа да проработи е голям. За съжаление в част от случаите, когато дойдете при нас вече чиповете имат микро пукнатини от прегряване и реболването е с кратковременен ефект. Тоест след известно време е възможно пак да се получи същия дефект. От нашия опит сме установили, че около 70% от лаптопите работят нормално след реболинг. Повече информация за услугата вижте в секция сервизни услуги.