Правилната грижа за лаптопа е изключително важна за продължителността на „живота“ му . Ето защо в тази статия ще се опитам да ви обяся защо е добре , да не кажа задължително веднъж годишно да се почиства охладителната секция на лаптопа. На снимката по долу се вижда ясно колко прах и мърсотия се откриват във вентилатора на лаптопа .

почистване на лаптоп

Почистване на лаптоп

Схемата на охладителната секция е следната . Вентилатора засмуква въздух през отвор в долния корпус на лаптопа. От там този въздух се завихря и излиза от страни ли отзад на лаптопа , като междувременно преминава през една пита подобна на тази на външното тяло на климатик. При преминаването си по този път въздуха носи фини частици прах, които малко по малко се загнездват пред питата на охлаждането и образуват нещо като кече. Ако се пуши в помещението , в което се използва лаптопа запушването на охлаждането става още по- бързо. В следствие на това запушване охладителния елемент вече няма възможност да охлажда процесора и видео чипа и започва едно цялостно загряване на дънната платка , корпуса  и другите елементи. Всеки чип , елемент или хард диск има определен температурен диапазон , в който работи добре. Когато този диапазон е нарушен , визирам елементите работят на по-висока температура от допустимата техния живот значително се скъсява.

Проблеми, които се получават в следствие на прегряване :

Основния проблем при прегряването е че чипа на видео контролера или на чипсета започват да работят на много висока температура и достигат температура при която някои от спойките, с които контактуват с дънната платка се разпояват. Тогава лаптопа спира да работи, тоест вие го включвате , той тръгва но не дава сигнал на дисплея . Следва ремонт на дънната платна – така наречения ребол , при който се демонтира чипа, изчиства се от останалия тинол, чрез специален шаблон се нанасят нови топчета от тинол , след което отново са запоява на дъното. Процеса е сложен и съответно заради това е скъп. От прегряване в възможно да се сцепи кристала на чипа и той вече не може да се реболва , а трябва да се подмени с нов .

Следващ проблем е температурата на хард диска. Когато работи на висока температура шанса да имате проблеми с механиката или да се получат бед сектори е доста голям. Редовно на прегравяли лаптопи се откриват бед сектори по дикса , в следствие на които операционната система често забива , дава сини екрани и други грешки.

Как може да се разбере че лаптопа прегрява или е в начална фаза и трябва да се почисти ?

Като начало когато целия лаптоп е много топъл и като е бил нов не сте забелязвали такова нещо.

Вентилатора вътре в лаптопа направен така , че да се върти на различни обороти. Колкото по-висока е температурата на процесора и видео картата, толкова по-бързо се върти за да може да ги охлажда. Когато върти на най-високи обороти се чува ясно и няма как да сбъркате. Ако върти постоянно така , а като си сложите ръката на изхода на въздуха излиза малък дебит това значи че охладителната секция е задръстена с прах и се е образувало кече.

Какво е термо паста и термо пад ?

Между процесора и медната пластина на охлаждането  се поставя специална паста за да контактуват по-добре двете повърхности. Между видео чипа или чипсета и охлаждането обикновено се поставя термо пад, който представлява специална мека подложка , която има същата функция като пастата да прави топло отделянето по-добро. С течение на времето пастата на процесора се втвърдява и вече не може той не може да се охлажда правилно. Тогава се получава прегряване и отново може да се стигне до скъпи ремонти. Задължително при почистване на лаптоп се сменя термо пастата на процесора.

Какво е охлаждане  ?

Охлаждането е елемента който провежда топлината от процесора, видео картата и в  някои случаи от чипсета към друга негова част където с помощта на вентилатор топлината се изхвърля посредством въздух, който преминава през малък топлообменник. Охлаждането е пълно с газ и в някои случаи може да не работи коректно. В такива случаи дори да се почисти лаптопа няма да има никакъв ефект.

Какво е Вентилатор  ?

Въпрос който е ясен на всички, но все пак ще напишем два три реда. Вентилатора играе важна роля в охлаждането, като той вкарва въздух отвън корпуса на лаптопа и го прекарва през топлообменника отново извън лаптопа. Има различни видове за различните модели и марки лаптопи. Ето магазин за нови вентилатори и охлаждания, както и други части за лаптопи

Как се почиства лаптоп ?

Има много начини за почистване, но правилния е чрез разглобяване , достигане до охладителната секция и почистване на всички боклуци, които са се събрали. Прави се проверка на вентилатора . Ако между ротора и статора са се събрали много боклуци се разглобява , почиства и смазва за да не шуми като трактор после лаптопа. Подменя се термо пастата и ако има нужда  термо пада. След това лаптопа се сглобява и се тества за да проследи температурата на която работи.

Ако прецените, че имате проблеми с охлаждането след като сте прочели горния материал и държите да имате работещ лаптоп дълго време Ви съветвам да се свържете с мен на тел. 0876341414. Сервиза се намира в София , Казичене на 500 м от околовръстното шосе. Лаптопи за ремонт се приемат и в Дружба 2 или Бусманци. Тъй като съм професионалист цялата процедура по почистването на лаптопа се извърша за около 1 час , пред Вашия поглед . Така ще имате възможност да се убедите в качеството и начина по който се извършва почистването.

Цени на услугата почистване на лаптоп: 

Цената на услугата е 100 лв. Извършва се разглобяване и почистване на охладителната секция. Сменят се термопаста и термопад.

Моля имайте предвид факта, че почистването на лаптопа не е шега работа и трябва да се извършва от професионалисти с опит. Услугата при нас се извършва от собственика на сервиза, който има достатъчно опит в разглобяване и сервизиране на лаптопи.

Не поверявайте техниката си на 20 годишни момчета и псевдо сервизи за да на съжалявате след това.

Смея да твърдя, че услугата „почитване на лаптоп“ е най-адекватнита на пазара, като се има предвид квалификацията на сервизния специалист и качеството на свършената работа. Вие сами ще се убедите в това, защото ако желаете може да се извърши във Ваше присъствие.

За контакт, уговаряне на час или допълнителни въпроси : 0876 341414