Мога ли да подменя матрицата ( DN 1366×768 ) на моя лаптоп с по-качествена IPS Full HD матрица

С Въвеждане на новия 30 пинов EDP конектор се промениха някои стари разбирания относно съвместимост на матрици с различни резолюции и нуждата от различни LCD кабели за да се извърши това. Не знам дали сте забелязали, когато си купувате лаптоп, че има един и същ модел с различни параметри и ако можете да купите модела с матрица 15.6 с резолюция 1366×768 , то ако трябва да го купите с далеч по-качествената IPS Full HD или пък стандартна резолюция цената става много по-висока. В интерес на истината пък може да сте си купили лаптоп, без въобще да знаете за това, че можете да имате и по-качествен дисплей.

Разлика между DN и IPS матрица

Качеството на IPS матриците се изразява в две основни направления. Първото е големия ъгъл на виждане , около 80 / 80 / 80 / 80 градуса във всички посоки, за разлика от DN където са 40/ 40 / 20 /40 , където 20-те градуса са тези заради които се налага да местите матрицата на лаптопа за да виждате добре ако сте седнали по-ниско или по-високо пред лаптопа. Второто направление е дълбочина и качество на визуализация на цветовете. Няма да продължа с цветовете, защото тук не съм специалист, все пак сме сервиз за лаптопи 🙂 . Повече информация за моделите и различните ъгли на виждане можете да проверите по модела на вашата матрица в нашия онлайн магазин за матрици, дисплей и други части за лаптопи – screen.bg

Може ли да се смени матрицата ?

Като цяло, ако искате да смените дисплея с който сте в момента и той е с 30 пинов ЕДП конектор, това е възможно и не много скъпо удоволствие. Разликата е осезаема и силно препоръчвам за клиенти, които са по цял ден пред лаптопа и имат желание да пазят очите си, като ползват по-качествен дисплей.

При старите 40 пинови конектори този ъпгрейд не е възможен и затова е важно да се консултирате със сервиз или най-добре с нас. Имаме онлайн чат, където ще ви отговорим бързо. Чата се намира долу в дясно, но ако ползвате някоя от следните програми или подобна Ghostery, Adblock, Adgurad ще трябва да ги изключите.